ABP 1: UN DIA ESPLÈNDID











"L'home del temps de TV3, ha anunciat que demà serà un dia esplèndid, d'un sol radiant. Suggererixo que podríem sortir amb el cotxe i les bicicletes per anar de picnic a la muntanya, no massa lluny de Barcelona, a Santa Fe del Montseny, per exemple." - va dir un dia el pare d'una família, i tots hi van estar d'acord.
L'endemà,la família va sortir de casa a les vuit del matí. El dia no era tan bo com s'esperaven, però feia sol tot i que l'ambient era humit i xafogós. Van pujar amb el cotxe per la carretera de Sant Celoni i el van aparcar al costat de l'ermita de Santa Fe. Des d'allà continuaren l'excursió amb bicicleta.
El temps es va mantenir estable fins uns moments abans de dinar. Estaven asseguts en un prat a la vora dels cims de la muntanya a punt de menjar uns entrepans, quan van aparèixer uns cúmulu-nimbes enormes a sobre d'ells ennegrint el paisatge; el temps va canviar de forma molt ràpida.
De sobte un llamp va creuar el cel seguit d'un tro esferïdor. En un moment va caure un bon xàfec amb fortes ratxes de vent. De cop, entre l'espetec dels trons, el cel es va ennegrir encara més. Es trobaven enmig d'una tempesta elèctrica i els llamps queien a tort i a dret seguit de trons eixordadors. A l'ambient se sentia una forta olor d'ozó que ho emplenava tot.

Estaven molt espantats. El noi, que era el més jove de tots, va còrrer a protegir-se de la pluja a sota d'uns arbres alts de la vora del camí. El pare va anar a cercar el fill i el va agafar fortament pel braç i, malgrat els plors i la pluja que queia, va obligar tota la família a allunyar-se dels arbres i les bicicletes, i els va conduir a camp obert, ajupits i separats els uns dels altres.

Què estava passant? Quines raons tenia el pare per comportar-se així? Què és l'ozó? Fem una anàlisi del problema de la predicció del temps i una argumentació del fenòmen de les tempestes elèctriques.